МАСАЛА ДАБА

Публикувано от admin 12.12.2017 0 Коментари

Подобно на индийската Рас Ел Ханун – най-добрата комбинация от подправки, която всеки собственик на магазин за подправки може да направи, Даба масала е комбинация от  най- предпочитаните и ежедневно използвани подправки в съответното индийско семейство.

Индийската Masala Dabba(dabbi или dabbe) всъщност означава „кутия с подправки”  и представлява обикновено кръгъл, дълбок съд от неръждаема стомана, снабден с капак, съдържащ седем или повече купички, всяка от които изпълнена с различи подправки. Тайната на индийското домашното кулинарно майсторство е скрито в този съд, предаван като наследство и който и индийски готвач да попитате за „кутията с подправки” ще чуете колко важен за него е този предмет.

Съставките в Masala Dabba са  чили, семена синап, гарам масала, кориандър, кимион, семена тилчец- сминдух, куркума и др. В „кутията с подправки” се поставя също и малка лъжичка – с размер приблизително ½ ч. л.

Идеята на Masala Dabbi e винаги да е под ръка личния набор от аромати на готвача. Индийският маниер на готвене е специфичен и времето за приготвяне на храната е от особенно значение! Понякога дадена подправка е необходима още при затопляне на маслото, а останалите се добавят след това в бърза последователност и определен ред. Температурата на мазнината трябва да е точно такава, че семената от синап, кукркумата, чилито или семенцата кимион да не изгорят и загубят своя специфичен аромат.

Някои антични Masala Dabbi са предмети на изкуството и се предават в семейството от поколение на поколение!

Оставете коментар